Torrents οδηγός κατεβάσματος

updated 30/5/2013
τί είναι τα τόρρεντς; μια μικρή ιδέα...
Τα τορρέντς τα έχω στο μυαλό μου σαν ένα κατάλογο διευθύνσεων. όταν θέλω να κατεβάσω ένα αρχείο πάω σε μία μηχανή αναζήτησης tracker (όπως είναι το Google). Πληκτρολογώ το όνομα του αρχείου και τα αποτελέσματα αυτού είναι μέσα σε ένα αρχείο .torrent όπου βοηθάει τον υπολογιστή μου να συνδεθεί με άλλους υπολογιστές που έχουν το αρχείο και να το κατεβάσει κομμάτι κομμάτι από αυτούς.
Μέσω ενός προγράμματος ζητάμε πρόσβαση και ξεκινάω να κατεβάζω από αυτόν τον υπολογιστή. Παρ'όλα αυτά χαρακτηριστικό των τορρέντς όταν είναι 2+ αυτοί που μας στέλνουν το αρχείο το πρόγραμμά μας κατεβάζει διαφορετικό κομμάτι από τον καθένα ώστε να μην επιβαρύνονται οι αποστολείς αλλά ούτε κι εμείς δηλαδή ταχύτητα, ασφάλεια, ευκολία και έχει δυνατότητα να συνεχίσει το κατέβασμα ακόμα και μετά από διακοπή. Να θυμόμαστε πως πάντα κατεβάζουμε επειδή μας στέλνουν οι άλλοι και αν μπορούμε να αφήνουμε το αρχείο να στείλουμε κ μεις σε άλλους... Ας μοιραζόμαστε λοιπόν!
Α. Οδηγός-Tutorial- Πως κατεβάζω πρόγραμμα τορρεντ και αρχεία (2 βήματα)

1. Κατεβάζουμε ένα πρόγραμμα client: εγώ χρησιμοποιώ το Utorrent και το εγκαθιστούμε. Είναι δωρεάν-free και έχει και ελληνικά. 


Προσοχή! δυστυχώς ή ευτυχώς οι δημιουργοί επέλεξαν να κάνουν χρήση διαφημιστικών toolbars για να αποκομίζουν κέρδος. Όταν κάνουμε την εγκατάσταση να επιλέξουμε να μην εγκαταστήσουμε αυτά και βαρύνει ο υπολογιστής

2. Αφού κάνουμε την εγκατάσταση (επιλέγοντας ok για γλώσσα > επόμενο > επόμενο > συμφωνώ > επόμενο > επόμενο > ξε-τικάρουμε για να μην κατεβάζουμε το προτεινόμενο και επόμενο > και σε αυτό το παράθυρο επιλέγουμε να μην εγκαταστήσουε το toolbar μέσω της custom εγκατάστασης όπως δείχνει η εικόνα: > τέλος της εγκατάστασης



Τώρα το πρόγραμμά μας εγκαταστάθηκε και σειρά έχει να εντοπίσουμε τα αρχεία που θέλουμε. 

________________________________________________________________________

Β. Κατέβασμα αρχείων, προγραμμάτων, μουσικής, παιχνιδιών, ταινιών

Για αυτή την περίπτωση υπάρχουν διάφορα sites με αναζητήσεις άλλα δημόσια και δωρεάν, άλλα private τα οποία απαιτούν συνδρομή ή πρέπει να σε καλέσει άλλο μέλος.


εγώ χρησιμοποιώ το PirateBAY, το torrentz

αφού πάμε εκεί πέρα

Βήμα 1. αναζήτηση το όνομα προγράμματος/ ταινίας που μας ενδιαφέρει 
Βήμα 2. κοιτάμε να βρούμε το αρχείο με τους περισσότερους seeders = αυτοί που μας το στέλνουν, να είναι περισσότεροι από τους leechers = αυτοί που απορροφούν-κατεβάζουν τα αρχεία. Δεν υποχρεωτικό να υπάρχει αυτή η αναλογία αλλά έχει μεγάλη σημασία για την ταχύτητα με την οποία θα κατεβάζουμε.- όσοι λιγότεροι leechers τόσο το καλύτερο!.
Βήμα 3. κοιτάμε σχόλια άλλων για να δούμε αν το αρχείο είναι εντάξει, ασφαλές, αν "παίζει" σωστά κλπ.

Βήμα 4. Όταν διαλέξουμε πιο θα κατεβάσουμε κάνουμε κλικ στο κατέβασμα τορρεντ (κόκκινος μαγνήτης)









Αμέσως εμφανίζεται ένα παράθυρο το οποίο μας ζητά να διαλέξουμε με ποιο πρόγραμμα θα ανοίξουμε το αρχείο .torrent , εμείς επιλέγουμε το πρόγραμμά μας δηλαδή το Utorrent από τη λίστα ή από όπου το έχουμε αποθηκεύσει στο δίσκο.











Βήμα 5. Αφού το τρέξουμε ανοίγει το πρόγραμμά μας και γράφουμε σε ποιο 

σημείο του δίσκου θέλουμε να αποθηκευτεί και αν αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια επιλέγουμε μόνο όσα θα θέλαμε να κατεβάσουμε (πχ ορισμένα τραγούδια από ένα δίσκο) και πατάμε OK


Το αρχείο ξεκινάει να κατεβαίνει.

Τσεκάρουμε αν όλα κατεβαίνουν σωστά, πόσο χρόνο θα πάρει να ολοκληρωθεί κλπ. όταν φτάσει στο 100%, από leechers γινόμαστε seeders και μπορούμε να το τρέξουμε κιόλας..

hot-tip: μία από τις πολύ χρήσιμες επιλογές του Utorrent είναι το αυτόματο κλείσιμο, auto-shut down του υπολογιστή από το μενού options μετά το πέρας του κατεβάσματος οπότε δεν χρειάζετε να αφήνεται το pc ανοιχτό όλη νύχτα.

hot-tipb: αν δεν βρίσκουμε ένα αρχείο στους παραπάνω Trackers ή δεν μας συμφέρει μπορούμε να κάνουμε στο google αναζήτηση με: "όνομααρχειου torrent" χωρίς τα εισαγωγικά και όπου όνομα αρχείου, αυτό που θέλουμε να κατεβάσουμε.

Καλά κατεβάσματα, απορίες και σχετικά για βοήθεια, κάντε το στα σχόλια! !

2 comments:

  1. το εχω εγκαταστηση εχω κατεβαση μερικες ταινιες, ευχαριστω παντος :)αλλα μερικες φορες μου λεει στην διαθεσιμοτητα αυτα τα κοκκινα και μετα σταματα και δεν προχωραει τι εννοει στο νοημα διαθεσιμοτητα? και γιατι συαματα και δεν κατεβενει η ταινια..? ξερεις γιατι? σε παρακαλω αν ξερεις πεσμου..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε, με τον όρο διαθεσιμότητα εννοεί πως δεν υπάρχουν πλέον χρήστες που μπορούν να σου δώσουν το αρχείο ολόκληρο(100%). Μιας και ουσιαστικά ο καθένας σου στέλνει άλλο "κομμάτι" της ταινίας σα να σου περιγράφουν διαφορετικές σκηνές από αυτή, αν κλείσουν το πρόγραμμα ή βρεθούν εκτός δικτύου η διαθεσιμότητα επιβαρύνεται. Όταν δεν υπάρχει έστω ένας που να μπορεί να σου δώσει το αρχείο τότε πέφτεις από το 100%. Μόλις κάποιος που έχει τη σκηνή που λείπει συνδεθεί θα το λάβεις.

    άλλοι λόγοι περισσότερο σπάνιοι σε σύχγρονα συστήματα είναι το αρχείο να είναι πολύ δημοφιλές και η σύνδεση να "μπουκώνει" ή να κατεβάζεις-στέλνεις πολλά αρχεία ταυτόχρονα.

    Σα λύση προτείνω: υπομονή ή άλλο αρχείο με καλύτερο ποσοστό διαθεσιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Disclaimer

This website is maintained for educational purposes only. We do not support any type of copyright infringement nor any other violation of Blogger TOS